Belépés a szerkesztőfelületre        
siteice-honlapkeszites-reszponziv-header-pc2.png
siteice-honlapkeszites-reszponziv-header-mob2.png
siteice-honlapkeszites-reszponziv-header-pc2.png

Design - milyen a szép honlap?

A külső megfog, a belső megtart. Ez a honlapok esetében főként igaz, ugyanis a felhasználó az első benyomás után pár másodperc alatt eldönti, hogy marad-e az oldalunkon. Köztudott, hogy a vizuálisan érzékelt információ hagyja a legerősebb lenyomatot az agyban, így egy jó design az oldalon tudja tartani a látogatót.

scr-ambiance.png

A kevesebb több! Szintén egy klasszikus mondás, ami bizony a honlapok estében is megállja a helyét. Pár évvel ezelőtt még divatosak voltak az animációk a honlapokon, az árnyékok és a különböző effektek, mint a domború gombok, stb. Mára ez a tendencia kihalóban van, helyét a minimalista és a letisztult irányzat veszi át. Sokan azt hihetik, hogy ez is csak egy divathullám, de tévednek, ugyanis komoly megfontolások és érdekek vezettek idáig.

A letisztult arculattól áttekinthetőbb a honlap és nincsenek zavaró grafikai elemek, amik elvonják a látogatók figyelmét a tartalomról vagy lassítják az oldal betöltését. Ne feledjük el, hogy a felhasználók olyan mennyiségű információnak vannak kitéve, hogy csak a legszükségesebbeket tuják befogadni, így felesleges „díszítő elemeknek” nincs helye egy weboldalon. Napjaink honlapját a jó minőségű fotók, a hibátlan tipográfia és a szellős elrendezés határozza meg. Felesleges grafikai elemek helyett használjunk magas felbontású képeket, amik szintén közvetítik a honlap üzenetét.

Mi határozza meg a honlap dizájnját?

Elrendezés, avagy a honlap struktúrája. A kevesebb, több elvet követve mindig csak annyi információ jelenjen meg az oldalon, ami könnyen értelmezhető a látogató számára. Ügyeljünk az arányokra, hogy a honlap már első ránézésre is kellemes benyomást keltsen, itt szeretném kiemelni az aranymetszés használatát, a margók és a sortávolságok beállítását, összességében a helyes tipográfiát.

Színek. Egy honlapon maximum 2 fő szín legyen. Lehetőség szerint válasszunk komplementer színeket. A honlap színeit úgy válasszuk meg, hogy összhangban legyenek a honlap témájával, tartalmával! A színek ne vonják el a látogató figyelmét a tartalomról, inkább azt kiegészítve segítsenek a kommunikációban. Jól megválasztott színkódok segítik a látogatót a tájékozódásban. Az egyes funkciókhoz válasszunk színes gombokat, szövegdobozokat! Ügyeljünk a kontrasztokra; főleg a szövegeknél, hogy azok könnyen olvashatóak legyenek és megnyugtassák a szemet.

Menü, navigáció. A menürendszer, a gombok és az egyéb navigációs elemek mindig legyenek egyértelműek és könnyen észrevehetőek. A menü legyen lenyíló, egyszerű szöveg vagy gomb és ha fölé toljuk az egeret változzon meg a színe, ezzel jelezve, hogy az egy menüpont, vagy hivatkozás.

Tipográfia. A tipográfia tulajdonképpen a szöveges részek megtervezése és megjelenítése. Magába foglalja a megfelelő betűtípus és betűméret kiválasztását, a sortávolságokat, a margókat, a bekezdések terjedelmét és tördelését. Legfőbb célja az esztétikus megjelenítésen kívül a látogató figyelmének a terelése, valamint az olvashatóság javítása.

Képek. Ahogy a mondás tartja: egy kép többet mondd ezer szónál. A szemünk a legfőbb érzékszervünk és a legtöbb információ is vizuális úton érkezik. A képeknek meghatározó szerepük van, ugyanis előbb nézzük meg őket, minthogy egy szöveget elolvasnánk. Az első benyomást a képek teszik ránk. A jó benyomást nagyban erősítik a jó minőségű képek. Amennyiben van rá lehetőség szakemberrel készítessünk egyedi képeket vagy képügynökségtől szerezzük be a felhasznált képi elemeket, ezzel is erősítve az összhangot az honlapunkon. Mindenképpen kerüljük a telefonnal készített homályos képeket, ugyanis azok inkább eltaszítják a látogatót, mintsem felkeltenék érdeklődését. Sokan vonakodnak a vásárolt képek használatától, mert az nem feltétlenül egyezik az általa nyújtott termékkel, szolgáltatással. Számukra a válaszom az, hogy a gyorsétteremben feltüntetett fotó sem olyan, mint a hamburger a valóságban, de mégis meghozza az étvágyunkat!

Nagyon fontos kiemelnem, hogy a honlap elsősorban a látogatónak kell, hogy tetsszen, nem pedig a tulajdonosnak. Így a személyes ízlésvilág megjelenítése helyett kövessük a trendeket és kérjük szakember tanácsát, hogy a honlapunk vizuális téren is megfeleljen a jelenkori elvárásainak.

Siteice


vissza

facebookemail